Linda Fernlund

Varför jag som familjefotograf inte publicerar bilder på barn

Det kan tyckas märkligt att driva ett företag som familjefotograf och plötsligt bestämma sig för att inte publicera bilder på barn. Går det ens? Och varför bestämmer man sig för det?

Mitt ansvar som fotograf

Som familjefotograf möter jag familjer i olika stadier i livet, ofta i sköra stunder och i er privata sfär vid hemmafotograferingar. Jag dokumenterar det värdefullaste ni har, och med det kommer ett ansvar att värna om er integritet.

Redan från början har jag varit noga med att aldrig skriva ut namn på mina kunder, var de bor eller liknande. Det ska inte gå att söka på en kunds namn och få upp deras bilder. Det ska inte heller gå att titta på mina bilder och läsa mina inlägg i sociala medier och därmed lista ut vilka personerna på bilderna är, om man inte redan känner dem vill säga.

Ni som familj ska kunna känna er trygga med mig, både under själva fotograferingen och efteråt.

Barns integritet

Bilderna vi skapar tillsammans är ni förhoppningsvis så nöjda med att ni vill visa dem för nära och kära, och det ska ni givetvis göra! I den digitala tid vi lever i är sociala medier det lättaste sättet att göra detta på, men barnen är många gånger alldeles för små för att förstå vad det innebär att få sina bilder publicerade på nätet. Vi vuxna har nog inte heller riktigt förstått vad det innebär då vi inte har vuxit upp i en värld där våra föräldrar la upp bilder på oss på Instagram varje dag. Vi vet inte vilka konsekvenser det kan ha och hur våra barn kommer känna kring detta när de blir äldre. Kanske bryr de sig inte alls. Kanske känns det lite konstigt. Kanske tar de rent av illa upp.

Mina kanaler är öppna för allmänheten och jag har ingen kontroll över vilka som följer mig och ser det jag publicerar. Därför vill jag i mitt yrke skydda barnen och er som familj, och väljer att inte publicera bilder på era barn där deras ansikte syns tydligt. Vad ni själva sen gör med bilderna är självklart helt och hållet upp till er och jag dömer verkligen ingen. Ni som föräldrar vet själva vad som är bäst för er familj och det respekterar jag fullt ut.

Vilka bilder publicerar jag?

Självklart kommer jag att fortsätta fotografera familjer och barn precis som tidigare, men jag är mycket mer noga med vilka bilder jag publicerar på nätet. Bilder där barnens ansikte syns tydligt kommer jag inte längre att publicera. Däremot publicerar jag fortfarande bilder på familjer och barn, så länge barnets ansikte är bortvänt, otydligt eller så långt bort i bild att det inte går att urskilja en individ. Bilder där barnet inte bär kläder eller endast blöja kommer jag aldrig att publicera.

I de fall där ni som familj inte vill att jag publicerar några bilder alls, respekterar jag givetvis det. Jag publicerar aldrig några bilder om inte kunden är okej med det, oavsett om det är barn på bilderna eller ej.