Linda Fernlund

6 saker att tänka på i valet av bröllopsfotograf

Ni ska gifta er, har kanske redan fixat en lokal eller plats och letar nu efter en bröllopsfotograf som kan dokumentera er stora dag. Var börjar man? Hur väljer man? I denna guide går jag igenom några saker man kan tänka på i valet av bröllopsfotograf.

Tillgänglighet

Hur långt i förväg ska man boka fotograf? Har man aldrig planerat bröllop vet man kanske inte att det mesta handlar om framförhållning. De mest populära bröllopslokalerna är fullbokade minst ett år i förväg om man gifter sig under sommaren, och detsamma gäller för bröllopsfotografer. Tips är att boka fotografen i samband med att ni bokat er lokal, gärna ett år innan bröllopet äger rum. Var dock inte rädd för att kontakta den fotograf ni vill ha med kortare varsel! Ibland har man tur. Gifter man sig dessutom inte under sommaren är det större chans att just er drömfotograf är ledig.

Bildstil & känsla

Det mest uppenbara att titta på när man letar bröllopsfotograf är olika bildstilar. Fundera på vilken typ av bilder ni gillar. Titta dels på färger och dels på bildstil. Gillar ni ljusa, pastelliga bilder, mörkare, ”moody” bilder eller kanske mer traditionella naturtrogna bilder? Gillar ni varma eller kalla toner i bilderna? Vill ni ha dokumentära bilder, uppställda bilder eller kanske spexiga bilder? Är man osäker på vad man faktiskt gillar är det en bra idé att gå in på Pinterest och spara ner alla bilder man gillar i en Pinterest board. Gå sedan igenom den och se om ni hittar några gemensamma nämnare.

Även platsen avgör hur bilderna ser ut. Ett stadsbröllop får en helt annan känsla än ett bohemiskt lantbröllop. Vissa fotografer specialiserar sig på det ena eller det andra, så se till att välja en fotograf som passar er stil, vision och förutsättningar. Är man osäker på om fotografen tar den typ av bilder man är ute efter, är det bra att visa sin Pinterest board för fotografen och ha en dialog kring visionen.

Personlighet & förhållningssätt

Något som inte är lika självklart att tänka på är fotografens personlighet och förhållningssätt. Er bröllopsfotograf är trots allt en person ni kommer att spendera en del tid med under bröllopsdagen och vars jobb är att få er att känna er avslappnade och naturliga när ni tar era bröllopsporträtt. Hur bilderna blir har inte bara att göra med hur duktig fotografen är på att ta bilder, det handlar minst lika mycket om hur bra ni och fotografen klickar. En dålig match kan i värsta fall sätta sig som en tråkig smak i munnen när man tänker tillbaka på sin bröllopsdag.

Hur är ni som individer och par? Vilken typ av människor trivs ni mest med? Vill ni ha en spexig och sprallig fotograf som lyfter er och höjer stämningen? Föredrar ni en väldigt proffsig och formell fotograf som mest fokuserar på att ta bilder? Eller kanske en lugn och betryggande fotograf som får er att känna er avslappnade och bekväma? Många fotografer erbjuder såklart lite av varje, men det kan vara värt att boka in ett första möte med fotografen innan ni bestämmer er, för att känna av om ni klickar med fotografen eller ej.

Vad ingår?

De flesta bröllopsfotografer erbjuder olika paket och tillägg. Fundera på vad ni vill ska inkluderas. Vill ni endast ha stillbilder eller kanske också film? Vill ni ha trycksaker och fotoböcker eller endast digitala bilder? Vet ni med er att ni inte kommer beställa några trycksaker själva, men gärna vill ha det, kan det vara värt att boka en fotograf som erbjuder detta.

En professionell fotograf har tydliga avtal och prisguider som går igenom precis allt som ingår, vilka tillägg som finns, vad som händer vid strul eller avbokning och vad ni kan förvänta er av er investering.

Recensioner

Har fotografen recensioner på sin hemsida eller på Google? Recensioner kan kännas betryggande när man ska lägga många tusenlappar på något. De ger ett hum om hur fotografen jobbar och hur nöjda kunderna är. Titta inte enbart på betyg eller antal stjärnor, titta på vad kunderna faktiskt skriver, titta på helheten. Finns det någon gemensam nämnare? Hur beskriver de flesta fotografen och sin upplevelse? Detta kan ge en fingervisning om vilken typ av fotograf det är och vad man kan förvänta sig.

Dock ska man komma ihåg att de allra flesta inte skriver någon recension. Avsaknaden av recensioner behöver därför inte betyda att fotografen är dålig. De som väljer att skriva en recension är antingen väldigt nöjda eller väldigt missnöjda. Recensioner kan därför vara missvisande.

Pris

Låt oss prata om pris. Tyvärr är de flesta av oss inte ekonomiskt oberoende och därför måste man såklart ta hänsyn till budgeten. Vad man är beredd att lägga på en bröllopsfotograf är väldigt olika och har ofta att göra med hur stor vikt man lägger vid de andra punkterna i den här guiden.

Kort sagt; man får vad man betalar för. En billig fotograf som kanske fotograferar på deltid lär inte ge samma upplevelse och service som en dyrare, professionell fotograf. Visst kan man anlita sin brors flickväns kusin som har en systemkamera, men resultatet blir kanske inte riktigt som man hoppats. Bröllopet är bara en dag, men bilderna lever kvar för alltid. En bra bröllopsfotograf är en investering man inte kommer att ångra.