Linda Fernlund

Sessionsguide - Såhär går en fotografering till

När du funderar på eller redan har bokat en fotografering hos mig undrar du kanske hur fotograferingen går till?

Redan innan vi ses vill jag lära känna er lite så att vi kan skapa en upplevelse som känns som ER, för att bilderna ska bli så genuina som möjligt. Därför ber jag er fylla i lite info om er själva, vad ni tycker om att göra och vad som motiverade er till just den här fotograferingen. Baserat på det skapar vi en skräddarsydd upplevelse.

Gemensamt för alla typer av fotograferingar är att bilderna ska kännas avslappnade, naturliga och varma. Ni kommer inte få göra några konstiga, stela poseringar, barnen förväntas inte sitta eller stå still och ingen behöver, eller uppmuntras till, att titta in i kameran. När ni fotograferas av mig ska ni försöka tänka bort att jag är där och istället fokusera på varandra för att få så naturliga och kärleksfulla bilder som möjligt. Jag ger små direktiv och anvisningar om det behövs, så ni behöver inte känna er oroliga för vad ni ska göra. Det enda ni behöver fokusera på är att vara närvarande och att plocka fram alla de där varma känslorna ni har till varandra.

Familje- & Gravidfotografering

Familjefotograferingar kretsar kring lek, bus, närhet och kärlek. Är vi utomhus får ni dels röra er tillsammans i miljön (springa, busa och leka), och dels sitta och ligga ner på en filt och mysa, eller utföra den aktivitet vi valt. Jag tar bilder på er alla tillsammans och även individuella bilder på endast barnen, men allt sker naturligt och utan att jag tvingar någon att sitta still eller posera. Bli inte stressade om barnen inte är samarbetsvilliga eller har för mycket spring i benen. En tår eller sur min hör ju till när man är barn, och kan ge väldigt fina bilder. Men det går alltid att få till några harmoniska bilder, även i de mest trotsiga åldrar och faser.

Bra att tänka på är att ha med er något som ni vet att era barn tycker om, det kan vara ett mellanmål, en leksak eller liknande, som kan vara lugnande eller muntra upp ett ledset barn. Jag har ofta med mig såpbubblor eller något annat barnen kan interagera med som kan skifta fokus från själva fotograferingen.

Vid gravidbilder ligger fokus mycket på den gravida, men också på resterande familjemedlemmar och bandet er emellan. Har man barn sedan tidigare blir gravidfotograferingen också en slags familjefotografering där ni interagerar med barnen och barnen interagerar med den gravida. Är man på hemmaplan kan familjen röra sig i sitt hem och utföra olika vardagssysslor, förbereder inför bebis ankomst eller liknande, vilket tar bort det stora fokuset från magen om man känner sig obekväm med det.

Nyföddfotografering

Nyföddfotograferingar görs främst inomhus hemma hos er, men går också att kombinera med utomhusbilder beroende på årstid och väder. Bebisar kan behöva tröstas ett par gånger, byta blöja och äta under fotograferingens gång, därför tar dessa fotograferingar oftast två fulla timmar. 

Hur går då en nyföddfotografering till? När jag anlänt hemma hos er tar vi några minuter och bekantar oss med varandra och tittar runt i hemmet för att hitta bästa plats och ljus för fotograferingen. Det mest naturliga är sovrummet, men har man dåligt ljus där kan man vara i ett annat rum med bättre ljusinsläpp.

Alla moment under fotograferingen justeras efter bebis och eventuellt syskons humör och energinivå, så det finns inget fast schema vi måste följa. Allt sker i samklang med er och barnet/barnen.

Jag rekommenderar att göra nyföddfotograferingar när barnet är ca 1 månad gammal, detta för att eventuella hormonplitor oftast har försvunnit tills dess, samt att barnet är mer vaket och närvarande.

Vi tar några närbilder på bebis, samt detaljbilder på små händer och fötter. Dessa bilder är lättast att ta på en sovande bebis, men går jättebra att ta i famnen på en förälder eller att bebis ligger i sängen intill en förälder om hen är ledsen och inte vill ligga själv. För att bilderna inte ska bli platta och för att återigen spegla närhet och kärlek, brukar jag be er att hålla en hand på bebis eller på annat sätt vara delaktiga i bilden, även om fokus ligger på bebis.

Jag tar inga stylade bebisbilder där bebis ligger helt ensam, omringad av rekvisita. Om det är denna typ av nyföddbilder du söker finns det massor av andra duktiga fotografer som gör sådana bilder. 

I de fall där man önskat amningsbilder tar vi dem när det är dags för bebis att äta eller om bebis är ledsen. Vill man inte ha amningsbilder kan det vara bra att amma bebis innan fotograferingen, men det finns oftast tid att ta en amningspaus eller två när det behövs.

Bröllop

I mitt minsta bröllopspaket fokuserar vi på porträtt och de där stunderna mellan porträtten, när ni går mellan platser, kramas och bara är. Tänk rörelse, närhet, skratt och kärlek.

Vid bröllopspaket på tre timmar eller mer är mitt fokus att vara en dokumentärfotograf. Jag letar efter de där äkta känslorna utan att dirigera så mycket, men vi tar också ett par uppställda, traditionella bilder på familjen. Vid porträtten går vi iväg och fotograferar på en avskild och vacker plats.

Om det regnar fotograferar vi med genomskinligt paraply och/eller hittar ett ställe inomhus. Mulet väder ska man dock inte vara rädd för, det blir fantastiska bilder och mjukt, vackert ljus. Mulet väder är fotografens bästa vän! Vid stark sol försöker vi hitta en skuggig plats att ta bilderna på.

I vilken ordning saker sker är beroende på hur ert schema ser ut. Om ni bokat ett paket som inkluderar vigsel har vi ett möte innan bröllopet, antingen fysiskt eller digitalt, där vi går igenom schemat och vilka moment ni känner är viktigast att fånga. Detta för att allt ska gå så smidigt som möjligt på er stora dag. Det ska inte finnas några frågetecken kring vad som sker, och ni ska slippa känna någon stress kring fotograferingsbiten.

Redo att boka?

Hör av er till mig så planerar vi en upplevelse för just er. För att skicka en bokningsförfrågan, klicka nedan.