Linda Fernlund

Klädguide - Tips kring klädval inför fotografering

För att bilderna ska bli så bra som möjligt finns det några saker man kan tänka på när det kommer till klädval inför en fotografering. Det allra viktigaste är att du känner dig bekväm i kläderna. Det ska kännas som att du är du, eller en extra piffad version av dig själv, inte som att du har på dig maskeradkläder.

Nedan kommer några tips på hur du väljer rätt kläder.

Vad ska jag ha på mig?

Bär gärna

Undvik

Bär gärna

– Jordnära, varma och “höstiga” färger

– Enfärgade plagg

– Långklänning (gravidfoto)

– Kläder som känns som du

Undvik

– Röriga mönster

– Synliga bh-band och underkläder

– Tryck och loggor

– Kläder du känner dig obekväm i

Färger och mönster

Vilka färger man trivs i är högst individuellt och det är såklart upp till er att välja kläder efter vad ni känner er snygga och bekväma i. Vill man matcha mitt bildspråk är det fördelaktigt att välja kläder i varma eller neutrala toner. 

 

Bra att ha i åtanke är också vilken miljö man ska fotograferas i. Ska man exempelvis fotograferas i ett väldigt ljust rum med ljusa väggar och ljusa sängkläder kan det vara bra att välja mörkare färger på kläderna så att man inte smälter in i bakgrunden.

 

Mönster gå bra så länge det är smått och inte har för stora kontraster. Mönstret ska inte vara alltför iögonfallande utan kännas mjukt och naturligt. 

Vid kallt väder

(Klänningen på bilden har ett alltför rörigt och kontrastrikt mönster, men används här som exempel på hur man kan använda lager och matchande mössa och vantar).

Många kanske tror att det inte går att göra fotograferingar utomhus under vinterhalvåret, men det går superbra om man planerar kläderna väl. Eftersom jackor och andra ytterkläder inte blir så snyggt i bild, får man tänka lager på lager istället. Bär gärna underställ om kläderna tillåter det och ha en mysig stickad kofta som översta lager. Bär man klänning kan man exempelvis ha leggings under och till och med en långärmad tunn tröja om klänningen är långärmad, alternativt en varm kofta över.

 

Vid riktigt kallt väder kan barnen med fördel bära en mysig mössa och matchande vantar.

Nyföddfotografering

Familjen

Vid en nyföddfotografering inomhus kan man med fördel ha mer lediga kläder, alltså kläder ni skulle kunna mysa runt i hemma. Eftersom bilderna ofta tas i sovrumsmiljö är det bra att skippa stela finbyxor, slipsar och annat som känns onaturligt i sammanhanget.

 

Vill man ha amningsbilder är det både fint och bekvämt att bära exempelvis en morgonrock eller en stor luftig skjorta.

Bebisen

Bebis får gärna ha en enkel enfärgad body som döljer blöjan väl. Ha några rena extrakläder till hands utifall att, samt en mysig filt att lägga bebis på eller linda in bebis i.

Miljön

Vid sovrumsbilder är det bra med enfärgade vita eller varmtonade sängkläder. Det är bra om man kan få in så mycket naturligt ljus som möjligt via fönster. Är det dåligt ljusinsläpp i sovrummet kan man fundera på en annan plats i hemmet där man kan ta enskilda närbilder på bebis, exempelvis en soffa nära ett fönster, eller en korg/vagga som går att flytta runt.

Inspiration

Besök gärna min Pinterest-tavla nedan för inspiration och exempel på klädval: